Bosbeschermers, meldt u!

Acties voor de bescherming van Amelisweerd

Bosbeschermers, meldt u!

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 verzetten de Vrienden van Amelisweerd zich tegen de aanleg van de A27 door Amelisweerd. Ze bouwden onder meer boomhutten in de eeuwenoude bomen om kap tegen te gaan. Hun strijdkreet ‘Amelisweerd niet geasfalteerd’ is nu de geuzennaam van de campagne van een jonge Utrechtse actiegroep tegen de huidige verbredingsplannen van de A27.

‘Wij willen door het organiseren van allerlei evenementen zo veel mogelijk Utrechters bij de strijd betrekken,’ vertelt actiegroepslid Jia Jia ter Kuile (21). ‘Iedereen die zich wil verzetten tegen de plannen willen we mobiliseren tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Zo willen we zoveel mogelijk druk uitoefenen tegen uitvoering van de plannen.’ De actiegroep organiseert daarvoor allerlei laagdrempelige evenementen, zoals hardloopevents en klimworkshops.

Boomhuttenkamp
Een onderdeel van de campagne Amelisweerd niet geasfalteerd is Ik ga de boom in, vertelt Jia Jia. Want mocht dat nodig zijn, dan wil de actiegroep opnieuw een kamp met boomhutten in het bos organiseren, om de bomen van Amelisweerd tegen kap te bescherm. Voor de gemobiliseerde Utrechtse burgers die dan in actie komen, is het handig als ze weten hoe ze in bomen moeten klimmen en boomhutten moeten maken. Vandaar die klimworkshops, en omdat het gewoon fun is, zegt Ter Kuile.  

Markiezenbos
Ook met hardloopevents in Amelisweerd wil de actiegroep zoveel mogelijk mensen doordringen van de waarde van dit unieke stukje Utrecht.  Op 15 mei kwamen op zo’n hardloopevent in het Markiezenbos van Amelisweerd zo’n 130 mensen af, vertelt Jia Jia. Hopelijk zijn dat er de komende 10 juli minstens net zo veel. Startpunt is waarschijnlijk net als 15 mei de parkeerplaats bij zwembad Kromme Rijn, verzamelen om 19:00. De definitieve details worden binnenkort bekend gemaakt.

Raad van State en politiek
Het liefst ziet Jia Jia dat al het georganiseerde verzet leidt tot een negatieve uitspraak van de Raad van State over de verbredingsplannen. De Raad van State toetst de plannen nu aan het stikstofbeleid van de Europese Unie, waaraan ook Nederland gehouden is. De verbredingsplannen staan sowieso haaks op elk verantwoord milieu- en klimaatbeleid, benadrukt Jia Jia. Het is eigenlijk in de huidige tijd onbegrijpelijk dat zulke plannen nog bestaan. Maar mochten het ministerie en Rijkswaterstaat toch groen licht krijgen, dan kunnen bosbeschermers hun klim- en boomhutbouwvaardigheden benutten om luid en duidelijk te laten horen dat Amelisweerd niet nogmaals geasfalteerd mag worden.

Informatie over evenementen en aanmelden op:  
Amelisweerd niet geasfalteerd en Ik ga de boom in.

Tekst: Veronique Huijbregts.

 

Run for Amelisweerd 15 mei.

Foto’s: collectie Vrienden van Amelisweerd, Rob Huibers, Het Nationaal Archief.

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!