Eeuwenoude eik in Amelisweerd is Utrechtse Boom van het Jaar

‘zolang ik hier sta doe ik mee aan het verzet tegen de onzalige bomenkap’
3 sep, 2022

Eeuwenoude eik in Amelisweerd is Utrechtse Boom van het Jaar

Al meer dan 200 jaar staat hij met zijn voeten in de rivierklei van de Kromme Rijn, ruim 30 meter hoog en met een omtrek van meer dan vier meter. Om deze eik staan nog meer reuzenzomereiken en ook dikke beuken. Regelmatig struinen hier reeën en dassen rond op zoek naar eten. Bosvogels en vleermuizen wonen in de boomholtes. Paddenstoelen schieten in de herfst uit de grond. Het Markiezenbos van Amelisweerd is immers een oud bos op een vruchtbare bodem. Rond het jaar 1800 is deze eik aangeplant in het bos op het landgoed.

Voor de vijfde keer organiseert SBNL Natuurfonds in Leersum de verkiezing Boom van het Jaar. Elke provincie nomineert daarvoor zijn kandidaat, de uiteindelijke winnaar is de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Boom van het Jaar. Dit alles om aandacht te vragen voor het belang van onze bomen en bossen, nog eens extra actueel vanwege de snelle klimaatverandering.

Stem en maak onze eik van Amelisweerd tot Boom van het Jaar voor heel Nederland!

SBNL presenteert twaalf kandidaat-bomen waarop vanaf 5 september, kan worden gestemd. De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal.

800 bomen kappen voor meer asfalt en vervuilend autoverkeer
Deze unieke eik dreigt dus gekapt te worden, alleen maar omdat er een strook asfalt naast de huidige rijbanen gelegd moet worden. Zodat automobilisten daardoor een minuut(!) eerder op hun bestemming kunnen aankomen. Mocht deze verbreding doorgaan, dan moeten er nog meer bomen gekapt gaan worden dan bij de aanleg in 1982. In 1982 werd hier al massaal gedemonstreerd tegen bomenkap bij de aanleg van de A27.

Ga stemmen en doe mee met de acties in het actieweekend 23 en 24 september
Lees meer: Actieweekend Amelisweerd

Roep in je eigen netwerken via mail, facebook, twitter en Insta je vrienden en kennissen op om op onze boom te stemmen! Tag BoomvanhetJaar, Amelisweerd en SBNL.

Utrechtse boom van het jaar 2022

Foto’s: Tieneke de Groot

Stem en maak onze eik van Amelisweerd tot Boom van het Jaar voor heel Nederland!
Markiezeneik boom van het jaar 2022
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!