Adopteer een boom op Amelisweerd

Laat zien dat je achter jouw boom staat en bescherm het bos

Adopteer een boom op Amelisweerd

Op 24 september 1982, inmiddels 35 jaar geleden, sneuvelden 596 bomen voor de aanleg van de snelweg A27 door Amelisweerd.
Nu dreigen voor de verbreding van de A27 opnieuw circa 800 bomen aan west- en oostzijde van de bak gekapt te worden. Weer een enorme aanslag op ons geliefde Amelisweerd. Laat het niet opnieuw gebeuren!

Help mee om te laten zien dat achter elke bedreigde boom mensen staan die het opnemen voor het bos en willen dat er serieus gekeken wordt naar alternatieven. De verbreding van de snelweg is een oplossing uit de vorige eeuw die op geen enkele manier past bij het denken over mobiliteit, duurzaamheid, gezondheid en klimaatverandering in de 21e eeuw.
2,1 miljard euro besteden aan nog meer asfalt leidt binnen de kortste keren tot weer dezelfde files, files op andere plekken en nog meer files. Wereldwijd onderzoek toont dat aan, dus waarom gaan we op dezelfde weg door?

Alternatieven voor € 2,1 miljard…

De KRU, Kerngroep Ring Utrecht, pleit daarom voor het serieus kijken naar alternatieven. Op bestuurlijk niveau praat de KRU al met verschillende partijen over een samenhangend mobiliteitsplan voor de regio. Daarbij gaat het o.a. om een samenhangend plan voor openbaar vervoer met trein, light rail, tram en bus gecombineerd met een fietspadennetwerk waar ruimte is voor langzaam en snel fietsverkeer.

Ondertussen is het zaak om het plan voor de verbreding in Den Haag van tafel te krijgen. Hoe duidelijker we kunnen maken dat we de verbreding echt niet zien zitten, hoe meer druk we kunnen zetten. Met de uitspraak van de rechter in de zaak van Milieudefensie en de verplichting die Nederland onder het klimaatakkoord is aangegaan, is het meer dan duidelijk dat de verbreding van de A27 een achterhaald concept is. Een goed moment om te laten zien hoe breed het verzet gedragen wordt en hoe belangrijk we een alternatief plan vinden.

Daarbij hebben we jouw hulp nodig. Met het bomenadoptieplan maken we inzichtelijk hoeveel mensen zich verbonden voelen aan de bedreigde bomen op Amelisweerd. Eigenlijk gaat het om een virtuele bezetting van de bomen van Amelisweerd. Binnenkort kun je hier een digitale kaart van het bedreigde gebied zien waarop de bedreigde bomen staan ingetekend.

Het adoptieplan

In stappen van € 5,- kun jij delen van een boom adopteren. Jouw naam komt dan bij een specifieke boom op de kaart te staan.
Een hele boom adopteren kost € 100,-, er kunnen dus maximaal twintig namen aan een boom hangen. Maar je kunt ook voor grotere bedragen intekenen en dus een groter deel van een boom of zelfs een hele boom adopteren. Je kunt dus bijvoorbeeld ook je eigen actie opzetten en met je vrienden € 100,- bij elkaar sprokkelen om een boom te adopteren.

Is er voor € 100,- ingetekend voor een boom, dan is die ‘vol’ en gaan we verder met de volgende bedreigde boom. Zo adopteren we stapje voor stapje elke bedreigde boom op Amelisweerd en zie je op de digitale kaart het aantal ‘bezette’ bomen groeien.

Wat gebeurt er met het geld?

Het geld wat het bomenadoptieplan oplevert gebruiken voor twee dingen:

  1. Het verder onder de aandacht brengen van deze actie via social media en door het organiseren van kleinschalige evenementen.
  2. Het bedenken en uitwerken van alternatieven om tot een samenhangend plan te komen. Je kunt daarbij o.a. denken aan een symposium waarop specialisten met verschillende achtergrond met elkaar aan deze ideeën werken.

Ja, goed idee, ik adopteer een boom!

Lijkt je dit een goed idee en wil je bijdragen door een boom te adopteren? Schrijf je dan hieronder in voor de speciale ‘Adopteer een boom op Amelsiweerd’ nieuwsbrief. We houden je dan op de hoogte van deze actie en laten je weten hoe jij jouw (deel van de) boom kunt adopteren.

[mc4wp_form id="2751"]
Share This