Spoken word door BN’ers tegen de verbreding van de A27

Gedicht van Vincent Bijlo als wapen in de strijd tegen asfaltverslaving

Collectief BN’ers zet zich in tegen de verbreding van de A27

Onder de #StopDeVerbreding strijden bekende Utrechters als Carice van Houten, Maarten van Rossem, Joris Linssen en Barry Atsma tegen de verbreding van de A27. In een video op basis van een gedicht van de Utrechtse dichter Vincent Bijlo, roepen ze Nederland op hun stem te laten horen door de video te delen, de petitie te tekenen en -uiteraard- te stemmen!

Aanleiding
Aanleiding is het besluit van minister van Nieuwenhuizen om de A27/A12 te verbreden. Provincie en gemeente Utrecht, experts en duizenden burgers zijn tegen. Toch zet de minister haar plannen door. Als reactie hierop nemen de bewoners van Nieuw Amelisweerd het initiatief om een creatieve noodkreet te laten horen. In korte tijd melden zich vele bekende Utrechters om voor de video een dichtregel voor te dragen. Zó veel dat er al spoedig dichtregels te kort komen.

Een omstreden plan
Alle deelnemers zijn van mening dat de verbreding een onrealistisch plan is en indruist tegen de klimaatdoelstellingen.
De verbreding van de A27/ A12 is een plan dat 10 jaar geleden is bedacht en minstens 1.5 miljard euro gaat kosten. Inmiddels leven we in een andere tijd met alternatieve oplossingen en een vernieuwde visie op mobiliteit. Er zijn talloze goedkopere en duurzame oplossing voor het file probleem, zoals gebruik van OV en de fiets, verlaging van de maximum snelheid naar 80 km/u op de ring Utrecht, thuiswerken en flexwerken.

De vraag is dus of dit nog wel een goed plan is?

Doel
Met deze actie hoopt het collectief Nederland en de politiek wakker te schudden en op de agenda te komen van het politieke debat, zo vlak voor de verkiezingen.
Je kunt je steun uitspreken voor de actie door deze petitie te ondertekenen.

Credits
Regie: Saskia Boer, Eva Grosfeld, woongroep Nieuw Amelisweerd
Camera: Jelte Keur
Montage: Bas Vermolen
Communicatie advies: Jim Strolenberg
Artistiek advies: Florian Wolff en Jean van de Velde
Productie: Frank Los

‘Hier op landgoed Nieuw Amelisweerd ben ik opgegroeid. Houd het intact. Er is al zo weinig natuur, zo dicht bij de stad.’
Carice van Houten
‘Ik vraag me af waar het voor nodig is een bos aan te tasten waar zo veel mensen gebruik van maken. Het is eerder aan de orde geweest en het zou onverstandig zijn dit plan door te voeren nu er zo veel goedkopere en duurzame oplossingen zijn. Moet de geschiedenis zich weer herhalen?’
Maarten van Rossem
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!