Stem op onze Markiezeneik in Amelisweerd

Boom van het Jaar voor Utrecht
4 okt, 2022

Stem op onze Markiezeneik in Amelisweerd

SBNL Natuurfonds organiseert deze verkiezing Boom van het Jaar om aandacht te vragen voor het belang van onze bomen en bossen, nog eens extra actueel vanwege de klimaatverandering. Zij presenteert twaalf kandidaat-bomen, van elke provincie 1 boom, waarop kan worden gestemd. De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. En dat geldt zeker voor onze bedreigde eik.

Inmiddels staat onze Markiezeneik, nummer 10, vandaag 4 oktober met ruim 27.000 stemmen bovenaan. Op naar de 30.000 stemmen! Er kan tot 17 oktober gestemd worden: Boom van het jaar 2022.

Al meer dan 200 jaar staat hij met zijn voeten in de rivierklei van de Kromme Rijn, ruim 30 meter hoog en met een omtrek van meer dan vier meter. Om deze eik staan nog meer reuzenzomereiken en ook dikke beuken. Regelmatig struinen hier reeën en dassen rond op zoek naar eten. Bosvogels en vleermuizen wonen in de boomholtes. Paddenstoelen schieten in de herfst uit de grond. Het Markiezenbos van Amelisweerd is immers een oud bos op een vruchtbare bodem. Rond het jaar 1800 is deze eik aangeplant in het bos op het landgoed.

800 bomen kappen?
Deze unieke eik dreigt dus gekapt te worden, alleen maar omdat er een strook asfalt naast de huidige rijbanen gelegd moet worden. Zodat automobilisten daardoor een minuut(!) eerder op hun bestemming kunnen aankomen. Mocht deze verbreding doorgaan, dan moeten er nog meer bomen gekapt gaan worden dan bij de aanleg in 1982. In 1982 werd hier al massaal gedemonstreerd tegen bomenkap bij de aanleg van de A27.

Stem en maak onze eik van Amelisweerd tot Boom van het Jaar voor heel Nederland!

Let op: in de week van 10 tot 17 oktober staat er niet meer bij hoeveel stemmen de bomen hebben gekregen.

Markiezeneik Amelisweerd
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!