‘Strijdbaar’ op Nederlands Filmfestival

Filmmaker Floris Meinardi op zoek naar de drijfveren van de actievoerders voor Amelisweerd
5 sep, 2023

‘Strijdbaar’

Al lang voor de reeks bezettingen van de A12 bij Den Haag door de klimaatactivisten van Extension Rebellion, werd in Utrecht eind jaren ’70, begin jaren ’80 een verbeten strijd gevoerd voor het behoud van Amelisweerd: het bos werd meermalen bezet.
Voor de aanleg van de A27 zou natuur moeten wijken ten bate van het doordenderende geraas waar de fossiele industrie het patent op heeft.

 

Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts bezetten destijds het bos als protest tegen de aanleg en 50 jaar later, anno 2023, voeren zij nog steeds strijd, nu tegen de verbreding van diezelfde A27.

 
In de documentaire ‘Strijdbaar’ Filmmaker gaat Floris Meinardi op zoek naar het antwoord op de vraag: wat drijft beide actievoerders om zich jarenlang in te zetten voor het behoud van het bos Amelisweerd?

 

De documentaire vertelt niet alleen de geschiedenis van deze ‘die hard’ actievoerders, de documentatie laat ook zien dat burgerlijke ongehoorzaamheid ten bate van natuur en klimaat een lange traditie kent en altijd al onderdeel uitgemaakt heeft van onze democratische rechtstaat.

 
In het kader van het Nederlands Film Festival wordt op dinsdag 26 de film ‘Strijdbaar’ in het Slachthuistheater vertoond. Kijk hier voor meer info en kaartverkoop: filmfestival/strijdbaar
 
 
 
Still fotografie: Rob Huibers
Strijdbaar
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!