Videoclip voor Amelisweerd

Utrechtse band NEEF. steunt de strijd voor het behoud van het bos

Videoclip voor Amelisweerd

De Utrechtse band NEEF. heeft onlangs het nummer Amelis uitgebracht om de protesten tegen de verbreding van de A 27 te steunen. NEEF. wil met de opbrengst van het nummer de acties ondersteunen.
In de clip bij het nummer zijn verschillende Utrechtse demonstranten geportretteerd. Veel Utrechters verbinden zich om Amelisweerd te beschermen. In de clip zijn ook beelden verwerkt van de protesten uit 1982 en beelden van de fietsdemonstratie van afgelopen december 2020. Daarnaast zie je prachtige drone-beelden van Amelisweerd. Het nummer is ook een donatieactie: mensen kunnen het nummer online kopen, en de opbrengsten gaan 100% naar de actiegroep Amelisweerd Niet Geasfalteerd. Hieronder de clip.

Documentaire over de impact van de aanleg A27 in 1980

Veertig jaar geleden heeft cineast Rob de Wind in aanloop naar de aanleg van de A27 (toen Rijksweg 27 genoemd) een filmdocumentaire gemaakt. De KRO-tv zond deze film, getiteld ‘weg is weg’, 14 juni 1980 op prime time uit.
De film laat het veranderende landschap zien rond het bos Amelisweerd. O.a. fruitteler Dirk Kerkhof is een aantal jaren gevolgd, waarbij we zien dat al zijn fraaie boomgaarden verdwijnen voor deze snelweg. Daarnaast zijn er beelden van de verwoesting van het landhuiskasteel Groenewoude. De film is ook een tijdsbeeld (4o jaar geleden), want waar zie je nog dat koeien in de wei worden gemolken en de melk in melkbussen wordt overgegoten?

Documentaire 1980
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!