80 km op de Ring Utrecht en opschorting van het Tracébesluit A27/A12

Publieksbijeenkomsten Kerngroep Ring Utrecht in Voordorp, Rijnsweerd & Oost en Lunetten

80 km op de Ring Utrecht en opschorting van het Tracébesluit

Op de druk bezochte bijeenkomsten in Voordorp, Rijnsweerd en Lunetten over het Tracébesluit A27 kwamen veel ongeruste bewoners af. Leden van de Kerngroep Ring Utrecht en de Luchtwachters zetten voor hen de plannen, de gevolgen voor het milieu en de gezondheid, de beroepszaken en de politieke lobby op een rij. De aanwezigen waren het roerend over de oplossing eens: nu vast 80 km per uur gaan rijden op de Ring en opschorting van het Tracébesluit. En straks zeker geen 2 x 7 rijstroken, hooguit 6. Beter is helemaal geen verbreding.

De Kerngroep Ring Utrecht had de bijeenkomsten over het Tracébesluit georganiseerd samen met de Luchtwachters Utrecht. Inmiddels gaat het om twee Tracébesluiten, vertelde ‘modelexpert’ Gerard Cats. Want begin juli lanceerde Rijkswaterstaat een aanvullend Tracébesluit. Dat houdt in dat er nog eens 28 ha groen en bomen moeten worden opgeofferd aan verbreding van de A27 om plaats te maken voor werkterreinen en extra rijstroken. De Kerngroep Ring Utrecht gaat ook tegen dit tweede besluit in beroep, meldde Cats. Hij riep belanghebbenden op zich achter dit beroep te scharen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die vanuit hun huis de snelweg met de belendende groenstrook kunnen zien liggen, of die in dat groen sporten en recreëren.

80 km hard zat

Veel bezoekers vulden na afloop verklaringen in om het beroep te steunen. Ook de actiekaarten, gericht aan Tweede Kamerleden,vonden gretig aftrek. In een tijd waarin Nederlandse overheid door de rechter op de vingers wordt getikt omdat deze geen enkele klimaatdoelstelling haalt, is het bizar om vast te houden aan 100 km per uur voor hooguit 30 seconden tijdwinst, vonden de bezoekers unaniem.

DAG WEG DAG 4 november www.stopverbredingringutrecht.nl

De bijeenkomsten zijn het startpunt voor verdere acties. Kom 4 november bijvoorbeeld meedoen aan de fietsdemonstratie. Zie voor het verdere programma van die dag: www.stopverbredingringutrecht.nl

Hierbij link naar de presentaties die gegeven zijn bij de verschillende bijeenkomsten: presentaties wijkbijeenkomsten oktober 2018

 • Bijeenkomst Musketon Rob Huibers
  Grote opkomst in Lunetten. Foto: Rob Huibers.
 • Gespreksmoderator Frans Soeterbroek van de Ruimtemakers leidt de avond. Foto: Rob Huibers.
 • De zaal was tot in alle hoeken en gaten gevuld. Foto: Rob Huibers.
 • John Buitink, al 10 jaar het gezicht van Laat Lunetten Niet Stikken, legt uit wat de gevolgen voor Lunetten zijn. Foto: Rob Huibers.
 • Aantoonbare luchtvervuiling in Lunetten. Foto: Rob Huibers.
 • Luchtwachter Ben Lunetten foto Rob Huibers
  Ben Slijkhuis van de Luchtwachters over de luchtkwaliteit in Utrecht. Foto: Rob Huibers.
 • Betrokken publiek in Lunetten. Foto: Rob Huibers.
 • Cor van Angelen van de Kracht van Utrecht legt uit waarom de plannen van Rijkswaterstaat niet gaan werken. Foto: Rob Huibers.
 • De zaal luistert aandachtig toe. Foto: Rob Huibers.
 • Gerard Cats van de Kerngroep Ring Utrecht licht de actuele stand van zaken toe. Foto: Rob Huibers.
 • Betrokken bewoners stellen veel vragen. Foto: Rob Huibers.
 • Eva Bullens, campaigner van Bescherm het bos, vertelt wat de plannen voor de DAG WEG DAG zijn. Foto: Rob Huibers.
 • Volle aandacht tot het eind. Foto: Rob Huibers.
 • Voor de actie van de Luchtwachters gaan Lunettenaren graag op de foto. Foto: Rob Huibers.
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!