Knooppunt Rijnsweerd

Naar 2 verdiepingen met een geluidsmuur van 12-16 meter tegen het lawaai

Knooppunt Rijnsweerd

Knooppunt Rijnsweerd wordt volledig verbouwd en gaat flink de hoogte in. Het knooppunt gaat naar 2 verdiepingen en krijgt ook een, voornamelijk open, onderdoorgang. Er komen meer rijbanen en de Varkensbocht verdwijnt. Tegen het lawaai komt er een geluidsmuur langs de viaducten, en dat wordt dan 12 tot 16 meter hoog. Het eerder uitgekomen ontwerp 4C geeft er de plattegrond van. Voor een grotere versie van het ontwerp, zie Verkeerssysteem Rijnsweerd.

Zo’n ontwerp is abstract en laat niet zien wat er gebeurt met het landschap en de omliggende wijken. Rijkswaterstaat heeft in het OTB wel een artist’s impression geplaatst van de Archimedeslaan, maar die is uit de periode van voor het ontwerp van het knooppunt bekend was. De viaducten van 2 hoog staan er niet op, de hoge geluidswallen van 12-16m die ten Noorden van de Archimedeslaan nodig zijn, staan er ook niet op. De 2 hoog viaducten komen aan de zijkant van de weg ten Noorden van de Archimedeslaan in Rijnsweerd, en in het midden van de weg. We hebben er een vrije artist’s impression van gemaakt. Ook in de NO hoek van het knooppunt komt een boog op 2 hoog. Daar zou de Bilt wel eens lawaaioverlast van kunnen krijgen.

We hebben ook een artist’s impression gemaakt van De Uithof, het uitzicht vanaf de Hogeschool Utrecht. Hier zullen groenstroken verdwijnen. Ook wordt het mooie natuurgebied achter de Botanische Tuinen op de Uithof aangetast, evenals het weidegebied ten noorden van de Uithof, richting De Bilt.
De flats op De Uithof zullen meer last krijgen van geluidsoverlast. Bij hoge gebouwen helpen geluidsschermen niet.

 

Share This