Onze Markiezeneik wint verkiezing Boom van het Jaar met record aantal stemmen

Nederlandse inzending voor Tree of the Year 2023
18 okt, 2022

Onze Markiezeneik wint verkiezing Boom van het Jaar met record aantal stemmen

De Markiezeneik op het landgoed Amelisweerd is gekozen tot De Boom van het Jaar 2022. De eik won met een recordaantal van 36.693 stemmen en wordt daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2023 wordt gehouden. SBNL Natuurfonds in Leersum verzorgt sinds 2018 de selectie van deze Nederlandse inzending.

De Markiezeneik is ruim 200 jaar oud en staat symbool voor de ongeveer 800 bomen op landgoed Amelisweerd die met kap worden bedreigd. Rijkswaterstaat, eigenaar van het bos, wil de bomen kappen om een verbreding van de A27 mogelijk te maken. Tegen de kap en het verbredingsplan bestaat al jaren veel verzet, onder meer van verschillende gemeenten in de omgeving. Op dit moment werken de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht aan een alternatief.

De boom was aangemeld bij SBNL Natuurfonds door bomenliefhebber Ton Cornelisse. In de afgelopen zes weken heeft hij zich, vooral samen met Amelisweerd niet Geasfalteerd, ingezet om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Met een recordaantal stemmen tot gevolg.

Het draait om het verhaal
De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. Kortom, om het verhaal dat deze boom bijzonder maakt. Het doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan.

In totaal zijn bijna 44.000 stemmen uitgebracht. Op de tweede plaats, met 1.374 stemmen, eindigde de Koortsboom in Overasselt, die volgens de overlevering zieken kan genezen.


Utrecht heeft laten zien dat zij geeft om de bomen in Amelisweerd!

 

boom van het jaar 2022
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!