Wat gebeurt er in Den Haag?

Kerngroep Ring Utrecht volgt ontwikkelingen op de voet
27 feb, 2024

Wat gebeurt er in Den Haag?

Het zal u niet ontgaan zijn; er zijn veel nieuwe Tweede Kamer leden aangetreden. De verhoudingen zijn opgeschud. Wat betekent dat voor de besluitvorming rond de Ring Utrecht? Hoe wordt het Alternatief (ARU) van de provincie en de Utrechtse gemeenten ontvangen in Den Haag? De Kerngroep Ring Utrecht (KRU) volgt de ontwikkelingen op de voet.

Afgelopen januari vond de Commissie Infra &Water plaats, waarin het zogenaamde MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) werd behandeld. Voor het grootste deel door nieuwe woordvoerders.

Wat zeggen de partijen over de Ring Utrecht en Amelisweerd?
Hidde Heutink (PVV) heeft het niet specifiek over de Ring Utrecht of over Amelisweerd. Wel wil hij dat alle 17 gepauzeerde MIRT projecten weer worden losgetrokken. Hij is van mening dat een demissionaire minister geen geld van aanleg- naar onderhoudsprojecten mag schuiven. Laat die bruggen dus maar instorten, PVV?
VVD-woordvoerder Hester Veltman geeft een schot voor de boeg: ‘Regionaal alternatief wil inzetten op fiets en OV, we praten hier al zo lang over en alles is al onderzocht’. Snel de knoop doorhakken dus maar ze rept niet over het feit dat het regionaal alternatief veel meer is dan alleen een fiets- en OV alternatief.
Olger van Dijk (NSC)
doet een oproep om het Alternatief serieus te bekijken. Volgens hem scoren doorstroming en veiligheid binnen het alternatief goed. Het is ook nog goedkoper en heeft een brede steun in de regio. Geld dat over is kan wellicht worden gebruikt binnen de regio voor dat andere knelpunt in de regio (knooppunt Hoevelaken).
Habtamu de Hoop (PvdA/GL) ziet het Alternatief als een gulden middenweg. Ook hij vindt draagvlak in de regio belangrijk; de ARU is oplossingsgericht en het is een uitweg uit de impasse.
Het Alternatief krijgt ook de warme steun van Mpanza Bamenga (D66). Hij voegt eraan toe dat deze aanpak (de regio aan zet) misschien wel meer moet gebeuren, hij ziet het als een een soort ‘Right to challenge’.
Eline Vedder (CDA) en Claudia van Zanten (BBB) vroegen in het verlengde van NSC om een beleidsvertaling van het RLI advies ‘Elke regio telt’. Hierbij gaat niet altijd het geld naar de Randstadprojecten. Ze sluiten hiermee aan bij de pleidooien van PvdA/GL en D66 over bereikbaarheidsnormen en brede welvaart als uitgangspunt.
Pieter Grinwis (Christenunie) tenslotte maakte ook de koppeling tussen het ARU en geld naar knooppunt Hoevelaken.

Nog niet toe aan een conclusie
Wat zegt vervolgens minister Mark Harbers? ‘Ik ben nog niet toe aan een conclusie, ik moet nog met de regio gaan praten, dat gebeurt in de komende maanden’. Hij houdt een verhaal dat ook in het verleden alle alternatieven aan bod zijn geweest maar dat die in de ‘trechtering’ zijn afgevallen. De Kerngroep raadt de minister aan goed het dossier (update februari 2024) te lezen wat wij ter herinnering aan alle commissieleden hebben toegestuurd. Dit dossier brengt zorgvuldig in kaart wat er sinds 2006 (!) aan besluitvorming, rapporten, adviezen rond de verbreding A27/A12 is gebeurd. Het ARU (binnen de bak, 2×6 rijstroken + vluchtstrook, maximum snelheid 80 km/uur, uitgewerkt door Arcadis) heeft Rijkswaterstaat nooit doorgerekend.

Harbers benadrukt dat er op dit moment maar één Tracébesluit is en dat ligt bij de Raad van State. Dat ligt niet voor niets al heel lang bij de Raad van State. De stikstofopgave is en blijft een hele grote hobbel. Het wachten is op een uitspraak over de ViA15. Hierbij moet de Raad van State uitspreken of Rijkswaterstaat wel stikstofruimte mag opkopen van boeren die hun bedrijf beëindigen om vervolgens die stikstofruimte weer te gebruiken voor de verbreding van een Rijksweg.

Technische briefing Alternatief
Overigens geeft de provincie Utrecht deze maand een technische briefing aan de Vaste Kamercommissie over ARU op woensdag 27 maart van 14.00-15.00 uur in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer.

De impasse van de formatie betekent dat partijen nu vrijer hun mening kunnen geven over het Alternatief. Niet alleen is dit volgens vele experts minstens gelijkwaardig aan het huidige Tracébesluit, het is ook veel goedkoper. Niet onbelangrijk met allerlei hele dure opgaven voor welk nieuw kabinet dan ook.

mirt januari 2024
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!