Sportpark Maarschalkerweerd

Sporten is gezond, maar niet hier...

Sportpark Maarschalkerweerd

Sporten is gezond, zou je zeggen. Maar niet als je dat in het spitsuur doet langs een drukke snelweg. Dan is de lucht teveel vervuild.
Als je sport, span je je extra in, je loopt als het ware de longen uit je lijf. Je hebt meer zuurstof nodig om de inspanning vol te houden. Daardoor adem je ongeveer 3x zoveel vuile lucht in als normaal. Daarbij loop je meer kans op o.a. longaandoeningen.
Ook buiten het spitsuur is de lucht bij de snelweg vuil.

Nu is het vervelende dat dit door de verbreding van de A27 veel erger wordt. De sportvelden in Maarschalkerweerd komen dichter op de snelweg te liggen en een groot deel van de bosbuffer, die vooral in de zomer nog wat fijnstof kan tegenhouden, wordt gekapt. De atletiekbaan komt hemelsbreed op 40m van de rand van de weg te liggen. Wel komt er nog een geluidsmuur tussen van 4 of 5m hoog. Maar dat is geen onverdeelde verbetering. Zo’n geluidsmuur houdt ook wat vieze lucht tegen pal erachter. Met een muur van 4m werkt dat ongeveer tot 40m, bij 5m tot 50m. Na die 40 of 50 meter komt de vieze lucht weer naar beneden, alleen iets meer verspreid. Dat is dus op de plaats van de sportvelden.

Er komen hier geen maatregelen tegen luchtvervuiling. Daarvan zijn er ook niet zoveel. Het best helpt een lagere snelheid, bijv. 80 km met strikte handhaving.
Zie Luchtkwaliteit voor meer informatie.

Ligging van de sportvelden in Maarschalkerweerd

Share This