Verbredingsplan Rijk kan definitief van tafel

Provincie en gemeente Utrecht presenteren Alternatief Ring Utrecht
20 dec, 2023

Verbredingsplan Rijk kan definitief van tafel

Kerngroep Ring Utrecht is blij met het plan Alternatief Ring Utrecht (ARU) dat gemeente en provincie Utrecht woensdag 20 december aan Staten en gemeenteraden hebben gepresenteerd. Het is een gedegen onderzoek dat laat zien dat het huidige Tracébesluit en de kap van honderden bomen in Amelisweerd nergens voor nodig is. Het Tracébesluit van het Rijk kan daarmee definitief van tafel.

Niet alleen toont het ARU aan dat verbreding binnen de huidige bak in Amelisweerd mogelijk is. De gekozen oplossing scoort beter op het gebied van milieu, gezondheid, verkeersveiligheid en file-aanpak. Dit komt ook omdat er wordt uitgegaan van een maximumsnelheid van 80 km/uur en investeringen in het regionale fiets- en OV-netwerk.

Verder worden allerlei uitvoeringsrisico’s die te maken hebben met de folieconstructie en de noodzaak van tot 70 meter diepe damwanden vermeden. Het ontwerp is daardoor eenvoudiger te realiseren en veel goedkoper. Niet alleen wordt het ministerie behoed voor de zoveelste overschrijding van de kosten maar het betekent ook dat er geld over is voor een flinke verbetering van het fiets- en OV-netwerk.

Bekijk hier het Alternatief Ring Utrecht (ARU).

Regiobrede ondersteuning van het Alternatief
Het in 2020 genomen Tracébesluit kent geen enkel draagvlak in de regio. Een petitie kreeg in 2021 binnen enkele maanden 130.000 handtekeningen en bewoners van Utrecht, Bunnik, Zeist, De Bilt en Houten hingen in een mum van tijd 25.000 posters op hun ramen. Provincie en gemeente Utrecht presenteerden het ARU ook namens de wethouders mobiliteit van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Zeist en Houten.

De Kerngroep heeft daarnaast beroep aangetekend tegen het Tracébesluit van het ministerie bij de Raad van State. Het is op dit moment nog onzeker of en wanneer de Raad van State het beroep behandelt.

De Kerngroep wil graag meedenken over de verdere uitwerking van het voorstel, bijvoorbeeld over  een andere oplossing voor de inrichting van knooppunt Rijnsweerd.
Onze oproep aan de minister en Tweede Kamer: maak een eind aan een miljarden kostend riskant en heilloos verbredingsplan zonder draagvlak. Kies met provincie, gemeenten en bewoners voor een gezonde en duurzame toekomst van de Utrechtse regio.

ARU bron gemeente Utrecht provincie Utrecht
Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!